Ако си поправя драскотината на колата с коректор за боя ще личи ли?

Поправяйки драскотината по автомобила с коректор, определено ще личи по-малко, отколкото без поправката. Боята в коректора е достатъчно гъста, за да я запълни. Постарайте се, докато я нанасяте да не излизате извън участъците, в които е необходимо боядисване. Ако драскотината, която обработвате, е прекалено тънка, боядисването извън нея е неизбежно. В този случай можете да изчакате боята леко да позасъхне няколко минути и след това много внимателно да почистите с коресилин така, че да остане боя само в драскотината.

Първо трябва да решите какъв тип боя ще използвате.

Ако се спрете на акрилна боя, за средно голям автомобил ще са Ви нужни две кутии боя, съответно един литър втвърдител и половин литър акрилен разредител. Акрилната боя се смесва с втвърдителя в съотношение 2:1, като при боядисване с пистолет се добавя 10-20% от разредителя. Цената варира в зависимост от цвета на боята. За пример ще Ви дам средни стойности за цените на комплект бяла акрилна авто боя :

2 кутии боя Х 24лв. = 48лв.

1л. втвърдител        = 24лв.

0.5л акрилен разредител = 5лв.

или общо 77лв. за цялата кола, като цялото количество боя, втвърдител и разредител е около 3.3 литра.

Ако Ви трябват различни количества, примерно 1.5 литра боя, свържете се с нас за съдействие.

 

Цените на базите, перлите и металиците, също вариват в зависимост от цвета. За пример ще Ви дам цената на пълен коплект на сребрист металик, нужен за боядисването на цял автомобил :

металик 2 кутии Х 30лв.                                             = 60лв.

разредител за металика 1 Х 8лв                            = 8лв.

Лак Body 699 комплект с втвърдител 2 Х 25лв   =  50лв.

Разредител за лака 0.5л    1 Х 5лв                         = 5лв.

или общо за цялата кола 123.00 лева.  Цените са закръглени и ориентировъчни. Например можете да изберете по-скъп или по-евтин лак.

Акрилната боя е висококачествено финишно покритие, на базата на двукомпоненти акрилни смоли с висок гланц. За втвърдяването и е нужно да се добави втвърдител в съотношение 2:1, тоест, на 1 литър боя се добавя 500мл втвърдител. Когато се нанася с пистолет, трябва да се добави около 10-20% акрилен разредител. Боята притежава висока устойчивост на атмосферни влияния, запазва гланца си дълго време и не е нужно да се лакира допълнително.

Базите, в това число металиците и перлите, представляват основни (базови) покрития, при които е нужно допълнително лакиране с акрилен, двукомпонентен авто лак, което осигурява траен гланц и несравнима дълбочина на цвета. Всички съвременни автомобили са боядисани по този начин. За разлика от акрилните авто бои, металиците и перлите съдържат в себе си малки ефектни частици, които при металиците са малки, алуминиеви „стружки“, а при перлите малки перлени цветни „топченца“.

Готовите комплекти спрей с цвета на автомобила на Motip-Dupli Group представляват евтино и бързо решение за боядисване или корекция на детайли по колата. Серията съдържа най-популярните цветове авто бои. В комплекта са включени по един спрей база и един спрей лак, който е нужен за надлакиране на базата. 

Нанасянето става в няколко стъпки. Първо трябва да подготвите повърхноста за боядисване. Ако сте ползвали кит за запълване на неравности, задължително върху него трябва да пръснете филер (шприц кит), в противен случай след време кита ще просмуче боята и ще стане петно. Матирайте мястото, където ще боядисвате с водна шкурка, за препоръчване зърнистост 600-800. Подсушете и обезмаслете преди да боядисвате.

Преди за започнете работа, разклатете хубаво флакона със спрей в продължение на 1-2 минути. Това е много важна манипулация, защото в противен случай спреят може да откаже да пръска. Отнася се за всички видове бои на спрей. След това нанесете 1 слой от спрея с базата (цвета) равномерно, изчакайте 10-15 минути и нанесете втори слой. Обикновено два слоя са достатъчни за да се осигури добра покривност. За цялостното изсъхване на базата са нужни около 30-40 минути, след което, по същия начин, равномерно нанесете два слоя с лак през 10-15 минути. Ако ви се стори, че лака няма достатъчна дълбочина, можете да нанесете трети слой. 

Никога не пръскайте в една точка! За да нанесете хубав, равномерен слой, започнете да пръскате извън детайла, преминете равномерно през него и завършете пръскането пак извън детайла. Правилното разстояние за пръскане е около 20см от детайла. Разбира се, трябва да облепитесъседните детайли за да не попадне боя на тях.

Ако се налага да боядисвате малка част от детайла, примерно ъгъл на преден капак или броня, съветвам ви да приложите техниката „преливане“, вместо да отсичате мястото с хартиена лепенка, защото след като отглепите лепенката ще се получи много неприятен и ясно видим ръб, който после не може да оправите. За самото „преливане“ ще ви дам пример :

Налага се да боядисате петно на предния капак, точно по средата. Размера на петното е около 20х20см. В такъв случай матирате с водна шкурка 800 самото петно, като и повърхност около 20см във всички посоки около петното. След това пръснете спрея с базата равномерно, така че да покрие добре самото петно, като не бива да се притеснявате че маранята (мъглата) от боята ще се разнесе и в страни от петното. След като свършите с тази процедура, изчакайте технологичното време за изсъхване на боята, както е описано по-горе, и лакирайте добре вече цялата повърхност, включително района около петното. Маранята от самия лак, попаднала върху останалата част от капака ще падне лесно с абразивна паста.

Мога ли да поръчам спрей с боя, по цвета на колата ми, защото не го виждам при готовите комплекти?

Да, изготвяме бои по поръчка, включително и във флакон със спрей. Трябва да знаете номера на цвета на боята и да се свържете с нас. Цените за изготвянето на такъв комплект са съответно 25лв. за боя металик и 30лв. за перла. В комплекта са включени един спрей с база и един спрей с лак.